"Van arts tot Iceman"

Ik dacht dat ik mijn leven goed op orde had: eigenaar en tevens praktiserend arts in twee goedlopende klinieken voor huidverbetering, een mooie woonboot aan de Amstel, een leuke vriendengroep en voldoende vrije tijd om te ontspannen.  Ik bereikte dit op drie kernkwaliteiten van mijn karakter, discipline, analytisch vermogen en ondernemeningszin. Toch miste ik iets in mijn leven. Er ontbrak iets fundamenteels, maar kon dat op dat moment nog niet goed duiden.

Ook tijdens mijn medische carrière heb ik altijd een fascinatie gehad voor het lichaam en de verbinding met de mind. Deze connectie komt meer tot zijn recht in oosterse filosofieën en geneeswijzen.

De afgelopen 10 jaar heb ik mij hier in verdiept. Van tiendaagse stilteretraites in de bergen bij Barcelona, tot een verblijf in het bekende Osho Center in India. Ik heb een hele boekenkast aan boeken verslonden. Mijn honger naar kennis was onstilbaar. Osho, Deepak Chopra, Paulo Coelho, Anthony Robbins, ik heb al hun boeken gelezen. Momenteel zit ik in het derde jaar van de holistische therapeutenopleiding “ Essentieel Therapie”.

Begin 2014 was er inmiddels al veel belangstelling voor de Wim Hof Methode (WHM). Drie gerenomeerde universiteiten deden onderzoek naar de methode en de eerste testresultaten waren al bekend. Wim Hof, en een groep van tien testpersonen, konden actief, vanuit hun vrije wil, het immuunsysteem beïnvloeden. Mijn interesse als arts was gewekt en ik schreef me in voor de instructeursopleiding. Deze simpele handeling: de aankoop van een opleiding via de webshop van Wim Hof, was een "life-changing" gebeurtenis in mijn leven. Nog geen twee jaar later zou ik mensen in een ijsbad begeleiden en mijn levensdoel gevonden hebben.

Luxe workshop aan de Amstel

Ik wil jullie meenemen op een reis naar binnen, diep het lichaam in, waar een schat aan wijsheid, intuïtie en kracht ligt verborgen. Met mijn achtergrond als arts wil ik dit op een wetenschappelijke manier benaderen. Ik laat je zien hoe de fysiologie veranderd als je weer leert ademen. Hoe de PH zich in het lichaam herstelt en processen weer optimaal gaan functioneren. Hoe je weer kracht, gezondheid en geluk in je leven kunt toelaten. De workshops zullen plaatsvinden op mijn unieke  woonboot aan de Amstel. Ik heb hier speciaal een mooie binnen plantenwand laten aanleggen, zodat je ook binnen verbonden bent met de natuur. Uiteraard zal de workshop worden afgesloten met een ijsbad en voor de liefhebber een duik in de Amstel. Daarna kan iedereen bijkomen in de sauna of de hottub.

Woonboothottub

 

Mijn Missie 

ademhalingijsbad

"Judith had een van mijn eerste workshops geboekt. We hadden regelmatig contact via de mail, want Judith had heel veel vragen. Ze had het vertrouwen in haar lichaam verloren, door die rotziekte, reuma. Waar ze eerst op haar lichaam kon vertrouwen, beperkte het haar nu in alles wat ze deed. Judith had al twee eerdere workshops afgezegd, ze voelde zich niet fit genoeg. Toen ze op de workshop verscheen, vulde mijn hart zich met compassie. Ze zag er bleek en tenger uit en leek te aarzelen bij elke stap die ze zette. Tijdens de ademhalingssessie ter voorbereiding van het ijsbad, veranderde er echter iets in Judith. Ze kreeg weer kleur in haar gezicht en haar ogen straalden vastberadenheid uit. Toen we ons echter gingen voorbereiden op het ijsbad, verdween die kleur en vastberadenheid opeens. Trillend en fragiel betrad ze in haar badpak de ruimte waar het ijsbad stond. Dit was haar grootste angst. Haar hele leven had ze geprobeerd controle te krijgen over haar reuma en nu moest ze loslaten. Jaren lang had ze zich groot en sterk gehouden, terwijl de  reuma haar steeds meer in haar vrijheid beperkte. Haar motto was altijd geweest 'schouders er onder en doorgaan'. Maar de enige manier om een ijsbad te doorstaan is loslaten en overgeven en vertrouwen op je lichaam. Dit leek ze nu opeens te beseffen. Het mechanisme, waar ze zich jaren lang staande mee had gehouden moest ze nu loslaten en weer gaan vertrouwen op haar lichaam. Dit leek een onmogelijke taak. Ik wendde me tot de groep en zei, "Ik heb jullie nodig, Judith heeft jullie nodig". Samen met de groep is het mij gelukt om Judith ontspannen haar eerste ijsbad te laten nemen. Toen ze uit het ijsbad stapte keek ze me aan, haar ogen straalden en er biggelden grote tranen van dankbaarheid over haar wangen.Toen besefte ik dat ik ook tranen in mijn ogen had. Het  fundamentele gevoel van gemis was verdwenen, ik had mijn levensdoel gevonden".

Wat heeft de WHM mij gebracht?

Ik slaap nog maar zes in plaats van acht uur per nacht. Ik zwem de hele winter door in de Amstel zonder het koud te hebben. Mijn hartslag is 45 slagen per minuut in rust, zonder dat ik heel veel sport. Ik doe met gemak 70 push-ups zonder lucht in mijn longen. Ik voel me vitaal, sterk en fit. Kortom, ik heb de mogelijkheden van mijn lichaam herontdekt.

Boek hier hiernaast een workshop, dan kan ik jou dit ook leren!

 

Bart Biermans